Hier vindt je informatie over de bloemenzaden die ik te koop heb na de oogst hiervan. Op dit moment heb ik geen zaad meer op voorraad. Het zaad is door mijzelf gewonnen uit de bloemen uit mijn eigen pluktuin.

Hieronder zal ik informatie over elk bloemenzaad wat je bij mij gekocht heb aanbieden, zodat jij straks een tuin vol mooie bloemen heb!

Welk zaad?

  • Strobloemen (Helichrysum)
  • Papavers
  • Juffertje in ‘ t groen ( Nigella)
  • Goudsbloem ( Calendula)

Strobloemen

Binnen kun je strobloemen voorzaaien vanaf april, na de IJsheiligen kun je ze dan buiten uitplanten. Direct in de volle grond zaaien kan uiteraard ook, vanaf ongeveer half mei. Afhankelijk van wanneer je ze zaait bloeien ze vanaf juni tot ver in de herfst – oktober en soms zelfs november. Niet voor niets heet hij in het Engels, naast ‘strawflower’, ook wel ‘everlasting flower’. En daar geniet niet alleen jij van, maar zeker ook de vlinders en bijen. De bloem heeft verschillende soorten kleuren. Zo is er aubergine, wit, zalm en roze.

Wil je de bloem drogen? Knip ze dan af als de bloem nog open is zoals op de foto. Haal het blad van de stengel af en hang de bloemen op de kop te drogen in een droge ruimte. Bij warm zomerweer kan dit ook prima onder veranda of in de schuur. Tijdens het droogproces zal de bloem nog verder opengaan. Geniet van deze bijzondere bloem nog jaren!

Papavers

 

Deze sprookjesachtige bloem is ook wel bekend onder de naam slaapbol, een bloemsoort uit de klaproos familie. De bloei is kort maar krachtig, gedurende zo’n 4 weken, met grote dieppaarse bloemen. Na de bloei ontstaat een decoratieve zaadbol. Papaver kan veel verschillende kleuren hebben, de zaden uit dit zakje geven in principe papaver met een dieppaarse kleur.

Zaai in een stukje losse grond, zonder de zaden te bedekken met aarde, druk ze wel stevig aan. Bevochtig de grond eventueel vooraf, om wegspoelen van de zaden te voorkomen. Zaaien kan van februari tot half juni in de volle grond of in potten. Rond juni of juli komen ze dan tot bloei. Omdat de zaden en de plantjes tegen kou kunnen, is het ook mogelijk om al in oktober en november te zaaien. De bloei kan verlengd worden door met tussenpozen op verschillende tijdstippen te zaaien.

De zaadbol ( zie foto) blijft na de korte bloei over. Deze kun je mooi drogen en gebruiken in je boeket of krans. 

Juffertje in ‘t groen 

 

Kort bloeiende eenjarige. Dat is niet zo heel erg want die bloei is dan wel kort, maar wel zeer rijk. En na de bloei krijgt ze erg decoratieve zaaddozen (die je trouwens vaak ziet in droogboeketten).

Ze is heel gemakkelijk, zaai de zaden in maart of april voor, bij kamertemperatuur kiemen ze binnen week. Maar je kunt haar ook in april-mei direct ter plaatse buiten zaaien.  Knip de zaaddozen zoals op de tweede foto af en droog deze op de kop in een droge ruimte. Hoe meer je knipt, hoe rijker de bloei, dit geldt overigens voor bijna alle bloemen.

Goudsbloem

Goudsbloemen zijn makkelijke bloemen die zelf gezaaid kunnen worden. Voor het zaaien worden goudsbloem zaden vanaf eind maart tot eind mei direct in de volle grond gezaaid. In plaats van in de volle grond kan de calendula ook in grote potten gezaaid worden. Goudsbloemen ontkiemen binnen 7 – 10 dagen als ze binnen gezaaid worden. Direct in de volle grond zal het kiemen iets langer duren, al is dat afhankelijk van de lucht- en de bodemtemperatuur. Als goudsbloemen in de zomer gezaaid worden, dan zullen zij pas het jaar erop gaan bloeien. De beste plek voor goudsbloemen is een zonnig stukje grond. De bloem kun je drogen, zelf gebruik ik deze niet. Ook kun je van de bloemblaadjes zalf maken, hiervoor is genoeg op internet te vinden. Zelf vindt ik de bloem een mooie kleurige aanvulling in mijn tuin.

Hieronder andere soorten droogbloemen die ik heb in m’n pluktuin

Witte en roze papierbloem

Bevertjes

Binnenkort meer….